Wij staan voor u klaar

Parodontologie

Wij zijn gespecialiseerde kliniek voor de behandeling van tandvleesproblemen

Parodontologie

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een verzamelnaam voor infectieziekten die het steunweefsel (parodontium) aantasten dat de tanden en kiezen omgeeft. Micro-organismen in tandplaque tussen de tand en het tandvlees zijn de veroorzakers van parodontitis.

Eerste onderzoek

Bij het eerste onderzoek wordt de toestand van zowel het gebit als het parodontium uitgebreid beoordeeld aan de hand van een parodontiumstatus. Dit is een uitgebreide meting van de conditie van het tandvlees. Daarnaast worden er röntgenfoto’s gemaakt. Op basis van deze gegevens wordt er een diagnose gesteld en een behandelplan opgesteld. Samen met een kostenbegroting wordt dit met de patiënt besproken, waarna er afspraken voor de behandeling gemaakt kunnen worden.

Initiële parodontale behandeling

Bij een initiële parodontale behandeling wordt de parodontitis behandeld. Deze behandeling bestaat uit een aantal afspraken waarbij het volgende wordt gedaan:

  • Beoordeling van de mondhygiëne samen met de cliënt, en indien nodig, advies geven over hoe deze verbeterd kan worden
  • Verwijderen van tandsteen
  • Reiniging van de pockets (ruimte tussen tanden en tandvlees) om de ontsteking te verminderen

 

Evaluatie

Ongeveer twee tot drie maanden na de initiële parodontale behandeling wordt er een evaluatieonderzoek uitgevoerd om de conditie van het tandvlees te beoordelen aan de hand van een nieuwe parodontiumstatus.

Indien ondanks een goede mondhygiëne onvoldoende verbetering is bereikt, kan een parodontale chirurgische behandeling nodig zijn om het afbraakproces te stoppen en een stabiel parodontium te verkrijgen. Als de situatie wel verbetert, kan het nodig zijn om regelmatig een nazorgbehandeling te ondergaan om de stabiele situatie te behouden.

 

Parodontale chirurgie

Als de pockets na de initiële parodontale behandeling onvoldoende zijn verbeterd, kan parodontale chirurgie (flap-operatie) nodig zijn. Tijdens deze operatie wordt het tandvlees plaatselijk verdoofd, waarna het losgemaakt en opzij geschoven wordt. Het ontstoken weefsel kan worden verwijderd en indien nodig kunnen de wortels van de tanden en kiezen worden gereinigd. Vervolgens wordt het tandvlees teruggeplaatst en gehecht.

 

Nazorg

Na een initiële parodontale behandeling kan de cliënt regelmatig terugkomen voor nazorg. Tijdens deze nazorg wordt de parodontale conditie beoordeeld, het gebit en de resterende pockets gereinigd en indien nodig krijgt de cliënt aanvullende instructies voor mondhygiëne.

Voor meer informatie kunt u de website van De Nederlandse Vereniging voor Parodontologie bezoeken: www.NVVP.org

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag
08:15 – 12:30 & 13:30 – 17:00

Dinsdag
08:15 – 12:30 & 13:30 – 17:00

Woensdag
08:15 – 12:30 & 13:30 – 17:00

Donderdag
08:15 – 12:30 & 13:30 – 17:00

Vrijdag
08:15 – 12:30 & 13:30 – 17:00

Belangrijke mededeling

Beste bezoeker,

wij zijn onze website aan het optimaliseren, hierdoor is deze nog niet optimaal.

Met vriendelijke groet, Team Parodontologie en Implantologie Eindhoven