Wij staan voor u klaar

Diverse beugels

Blokbeugel

Een blokbeugel is een losse beugel die je makkelijk in en uit kunt doen. Het zit als een blok tussen je tanden. De bedoeling van een blokbeugel is dat je de onder- en de bovenkaak tegelijk in de beugel zet. Zo remt de beugel de groei van de bovenkaak en wordt de groei van de onderkaak juist gestimuleerd. Hierdoor wordt de afstand tussen de onder- en bovenkaak kleiner gemaakt. 

Plaatbeugel

Een plaatbeugel bestaat uit een stuk plastic dat tegen je gehemelte zit. Deze zit vast met haakjes om de tanden en kiezen. Of met een draad die aan de voorzijde van de tanden loopt. In het midden kan ook een schroefje zitten, dat door middel van een sleuteltje versteld moet worden. Dit doen we om de bovenkaak breder te maken. 

Het is belangrijk dat je de beugel dag en nacht draagt, ook met het eten. Wanneer je de plaatbeugel een dag niet gedragen hebt, zakken de kaken snel weer terug in de oude stand. Hierdoor kan de behandeling weer langer duren. 

 Het schoonmaken van de plaatbeugel is ook erg belangrijk. Deze dient iedere dag schoongemaakt te worden met een zachte tandenborstel met afwasmiddel. Het is niet de bedoeling dat dit schoongemaakt wordt met tandpasta. Hierdoor kunnen krasjes ontstaan en blijft het vuil juist daar in zitten. Na een tijdje kan er ook kalkaanslag ontstaan op de beugel. Dit ziet er uit als een witte laag aanslag op de beugel en dat krijg je niet verwijderd met een tandenborstel en afwasmiddel. Je kunt dan de beugel in schoonmaakazijn leggen. Laat dit een uurtje weken en was hem daarna grondig af met water.

Buitenboordbeugel (Headgear)

 Een buitenboordbeugel is een uitneembare beugel ook wel een headgear genoemd. Deze beugel bestaat uit een metalen boog die je in ringetjes schuift die om de achterste kiezen vastzitten. Deze beugel gebruiken we bij het oplossen van een overbeet en om ruimte te creëren in de bovenkaak. De beugel zorgt ervoor dat de groei van de bovenkaak wordt geremd en de achterste kiezen naar achteren worden verplaatst. Zo ontstaat er meer ruimte voor de boventanden 

Het is belangrijk om geen harde of kleverige dingen te eten zo voorkom je dat er geen ringetje los of kapot gaat. Bij een buitenboord beugel kun je het binnenste gedeelte van de buitenbeugel schoonmaken. Je kunt de nekband gemakkelijk met de hand wassen.  

Palatinale boog

De palatinale boog is een metalen stangetje dat aan twee ringetjes vastzit om de twee grote achterste kiezen van de bovenkaak. Het stangetje loopt vlak langs het gehemelte. Deze beugel plaatsen we om de breedte van de bovenkaak vast te houden. De palatinale boog kan ook de eerste blijvende kiezen in de bovenkaak stabiliseren of actief verplaatsen of draaien. Ook kan de beugel worden gebruikt om via een toegevoegd armpje individuele andere tanden een zetje te geven. De palatinale boog kan worden gecombineerd met bijna alle andere beugels. 

Het is belangrijk om geen harde of kleverige dingen te eten, zo voorkom je dat er geen bandje loslaat of kapot gaat.

Linguale boog

De linguale boog is een metalen stangetje dat aan twee ringetjes vastzit om de twee grote achterste kiezen van de onderkaak. Het stangetje loopt vlak langs de onder voortanden. Deze zorgt ervoor dat de kiezen in de onderkaak niet naar voren komen. 

Het is belangrijk om geen harde of kleverige dingen te eten, zo voorkom je dat er geen bandje loslaat of kapot gaat. Ook is het erg belangrijk om goed te poetsen achter het ijzeren draadje om zo gaatjes te voorkomen. 

Hyrax

Een hyrax wordt gebruikt wanneer de bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak. Het doel van de hyrax beugel is om de bovenkaak in een korte tijd te verbreden. De beugel zit in de bovenkaak vast aan 2 of 4 kiezen. In het midden van de beugel is een schroefje te zien die door ouders of verzorgers thuis aangedraaid moet worden doormiddel van een speciaal sleuteltje. De specialist orthodontie zal precies laten zien hoe dit moet en vertellen hoe vaak dit gedaan moet worden. 

Mocht u toch nog twijfelen of het wel goed is aangedraaid, mag u altijd contact opnemen met de praktijk. Het kan gebeuren dat er een spleetje tussen de voortanden ontstaat, dit is heel normaal. Het geeft aan dat de beugel goed zijn werk doet. 

Bij deze beugel is het ook belangrijk om wat vaker op controle te komen dan normaal. De bedoeling is dan ook om in het begin 1 keer per week langs te komen, zodat de specialist orthodontie de voortgang goed in de gaten kan houden. 

Het is belangrijk om geen harde of kleverige dingen te eten, zo voorkom je dat er geen bandje loslaat of kapot gaat.

McNamara (Distal Jet)

Een McNamara (Distal Jet) is een beugel die wordt geplaatst om een te smalle bovenkaak te verbreden en om een kruisbeet te corrigeren. Je hebt een kruisbeet wanneer de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. De beugel bestaat uit twee delen kunsthars die zijn verbonden met een schroef in het midden. Het schroefje in het midden moet door ouders of verzorgers thuis aangedraaid worden doormiddel van een speciaal sleuteltje. De specialist orthodontie zal precies laten zien hoe dit moet en vertellen hoe vaak dit gedaan moet worden. 

Mocht u toch nog twijfelen of het wel goed is aangedraaid, mag u altijd contact opnemen met de praktijk. Het kan gebeuren dat er een spleetje tussen de voortanden ontstaat, dit is heel normaal. Het geeft aan dat de beugel goed zijn werk doet. Ook kunt u wat druk voelen bij de kiezen. 

Het is belangrijk om geen harde of kleverige dingen te eten, zo voorkom je dat er geen bandje loslaat of kapot gaat.

Herbst

Een herbst beugel is een vastzittende beugel die wordt gebruikt voor het corrigeren van een overbeet. Hierdoor wordt de groei van de onderkaak gestimuleerd en de groei van de bovenkaak geremd. De beugel bestaat uit buizen en staafjes die vastzitten aan ringen aan die kiezen in de boven- en onderkaak. Door deze constructie wordt de onderkaak in een voorwaartse stand gedwongen. Door de groei van de onderkaak, komt de onderkaak naar voren en wordt zo de overbeet gecorrigeerd. Zo wordt er voor gezorgd dat de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak goed op elkaar gaan passen.

Quad Helix

Een Quad-Helix is een beugel die wordt geplaatst in een smalle bovenkaak met ruimtegebrek, waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Dit noemen we een kruisbeet. Met de Quad-Helix wordt de kruisbeet gecorrigeerd door de bovenkaak te verbreden. 

In het begin zal deze beugel erg wennen zijn, vooral met praten en tijdens het eten. Bij deze beugel blijven gemakkelijk etensresten achter de veer zitten. Het is daarom erg belangrijk om goed alles mee te poetsen, zoals het draad, de ringetjes en je tong. 

Het is belangrijk om geen harde of kleverige dingen te eten, zo voorkom je dat er geen ringetje loslaat of kapot gaat. 

Pendulum

De pendulum is een beugel en die zit met vier ringetjes vast. Twee zitten er vast aan de eerste grote kiezen en twee zitten er vast aan de eerste kleine kiezen. Deze beugel wordt gebruikt om de bovenkaak te verbreden. De eerste grote kiezen in de bovenkaak zullen naar achter verplaatst worden. 

Het is belangrijk om geen harde of kleverige dingen te eten, zo voorkom je dat er geen bandje loslaat of kapot gaat. Er kan wat last ontstaan aan de tong, omdat de tong tijdens het slikken tegen de beugel aan komt.  

Vaste beugel

Een van de bekendste beugels is de slotjesbeugel. Deze beugel is een vaste beugel, deze kun je niet zelf uit de mond verwijderen. De slotjesbeugel bestaat uit brackets (slotjes), ringetjes en draden. 

Het kan soms zijn dat u eerst een uitneembare beugel krijgt en dat u daarna een slotjesbeugel krijgt. De slotjesbeugel zorgt ervoor dat de tanden en kiezen rechtgezet worden. 

Het is erg belangrijk dat er bij deze beugel veel aandacht gegeven wordt aan de mondhygiëne. Door goed te poetsen voorkom je ontstoken tandvlees, witte/bruine vlekken en gaatjes. Poets twee à drie keer per dag met een gewone of een elektrische tandenborstel en spoel daarnaast nog één keer per dag met fluoride spoelmiddel. Gebruik (ten minste, dit woord zou ik weghalen) dagelijks tandenstokers en ragertjes om tussen de brackets en tanden schoon te maken. 

Het is belangrijk om geen harde of kleverige dingen te eten, zo voorkom je dat er geen bracket (slotje) los komt of kapot gaat. 

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag
08:15 – 17:00

Dinsdag
08:15 – 17:00

Woensdag
08:15 – 17:00

Donderdag
08:15 – 17:00

Vrijdag
08:15 – 17:00